Coronavirüs Pandemisi’nde Çalışanlarını Yalnız Bırakmayan 10 Şirket
Şenel Karaman
Psikolog
Yaşanan bu sürecin hem çalışanlar hem de kurumlar açısından travmatik olduğu söylenebilir. Bu travmanın kalıcılığını ve sonraki hayata olumsuz yansımalarını azaltmanın en etkili yolu çalışanları psikolojik olarak korumaktan geçiyor. Birçok firmanın üst düzey yöneticileri sağlık ekipleriyle düzenli toplantılar yapıyorlar. Ayrıca bu sürecin çalışma hayatına etkisininin nasıl olacağı üzerinde duruyorlar. Sosyal izolasyon bazı çalışanları yalnızlaştırırken, bazı çalışanlar çocukları ve bakmakla yükümlü oldukları yaşlı yakınları ile aynı ortamda işlerini evden yürütmek zorunda kalıyorlar.
Amerika’da Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin anketine katılan 256 şirketten %53’ü çalışanlarına psikolojik destek aldırdığını bildiriyor. SurveyMonkey anketleri insanların %86’sının Coronavirüs salgınından psikolojik olarak etkilendiğini gösteriyor. Pandeminin sadece insan hayatına değil psikolojik dünyasına, aile ilişkilerine ve iş yaşamına ciddi darbe vurduğu bu dönemde, çalışanlarını kendi kaderine bırakmayan işletmeler var.
Araştırmalar ve gözlemler pandemi sürecinden en fazla etkilenenlerin yöneticiler olduğunu gösteriyor. Eğer kendilerini ve çalışanlarını korumaz iseler kurumlarını daha kötü günler bekliyor. Birçok firma bu durumun farkında ve en önemli varlıkları olan çalışanlarını korumanın yollarını arıyor.
Çalışanın psikolojik durumunun gözetilmesi iş hayatına yeni giren bir kavram oldu. Çalışanlardan önce şirket yöneticileri bu olgunun önemini kavradılar. Pandemi öncesinde psikolojik destek imkanı sağlanmış olan şirketlerin çalışanlarının sadece %10 u bu imkanı kullanmışlar. Yani kendisine ücretsiz destek alma şansı tanınsa bile birçok çalışan bunu kullanmayı tercih etmiyor ya da ihtiyaç duymuyor. Belki de yardım almasının gerekli olduğunu bilmiyor. Şu anda pandemi gibi travmatik bir süreci derinden hisseden çalışanlar kendileri ve yakınları için destek almaları gerektiğini kavramaya başladılar.
Çalışanlarının Duygusal Dünyasına Yatırım Yapan 10 Şirket:
- Starbucks, çalışanlarına ve aile üyelerine yılda 20 ücretsiz psikolojik danışmanlık seansı veriyor. Starbucks, Çalışana Destek Programı kapsamında çalışanları ve ailelerinden oluşan 220.000 kişiye ihtiyaçlarına göre destek programları vereceğini açıkladı.
- Target, zaten var olan Çalışana Destek Programı’nı zenginleştirdi. Çalışanlarının Dayligth ve Sleepio gibi uygulamalara bir yıllık erişimlerini satın aldı. Şirket, Sanal Fitness programları yanında 5 seanslık psikolojik danışmanlık hizmeti de sundu.
- PWC, çalışanlarının yaşadıkları sorunları konuşabilecekleri topluluklar oluşturdu. Birçok online hizmet veren uygulamaya ücretsiz imkanı yanında 6 seanslık psikolojik terapi desteği almalarını da sağladı.
- Finans Şirketi olan Sofi, çalışanlarının zihinsel sağlık programlarına katılmalarına olanak sağladı. Altı kişiye kadar katılımın olacağı online destek programları yanında meditasyon dersleri de alabilecekler.
- Halkla ilişkiler, içerik pazarlama ve sosyal medya ajansı olan Kickstand Communications, çalışanlarının bilgisayardan uzaklaşmaları için yeni düzenlemeler yapıyor.. Çalışanlarının fiziksel ve zihinsel sağlıkları için aylık ücretsiz programlara katılmalarına olanak sunuyor.
- Salesforce ise zaten devam eden Çalışana Destek Programı’nın online veya yüz yüze ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti yanında, web seminerleri, meditasyon uygulamalarına çalışanlarının erişimini sağladı.
- Global teknoloji şirketi TransferWise, pandemi öncesi zaten varolan Çalışana Desdek Programı’nın yanısıra indirimli etkinliklere katılma imkanı sunuyor.
- Oto sigorta şirketi Clearcover, çalışanlarına Corona öncesi sunduğu Danışana Destek Programı’na ek olarak ruh sağlığı uzmanıyla online terapi seanslarına katılmalarını destekliyor.
- Profesyonel hizmetler sunan EY Firması ise 7/24 başvurabilecekleri desteğin yanı sıra sanal destek, web seminerleri, sanal koçluk hizmetlerinden çalışanlarının faydalanması için fırsatlar sunuyor.
- Dijital alanda kendisini kanıtlayan Merit ise çalışanları ve eşleri için Sbiliy adlı koçluk platformundan destek almalarını sağlıyor. 7/24 sağlık koçlarıyla konuşulabilen bu platformdan çalışanlar 3 ay ücretsiz hizmet alabiliyorlar.
Her kurum çalışanlarına yönelik psikolojik müdahale programları geliştirmek zorundadır. Çünkü kurumlar pandemi gibi geniş kitlelerin güvenlik hissi veren günlük rutinleri bozan karmaşık sorunlara yol açan olaylar karşısında duyarsız kalamazlar. Bunu görmezden gelmek tıpkı Coronavirüs salgınını görmezden gelmek gibidir. Birçok insanın bozulmuş sosyal ve psikolojik alt yapısını göz ardı etmek kurumlar için ciddi bir risktir. Öfkesini ve kaygısını yönetemeyen çalışanlar sadece kendilerine değil bu duyguları yönetebilen iş arkadaşları ile ailelerine de travma yaşatırlar.
Kaynak:
Cevapla
Yorum yapmak ister misiniz?Feel free to contribute!